GYŐRI SZC PÁLFFY MIKLÓS KERESKEDELMI ÉS LOGISZTIKAI TECHNIKUM

 

 Telefon: 96/516-716                    9023 Győr, Földes Gábor utca 34-36.             E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

in Hírek

Tornyok, szobrok, gombok…

avagy Győr érdekességei

2Iskolánk 9. évfolyamos tanulói kaptak egy kirándulásra felhasználható napot közösségépítés és Győr városának megismerése céljából. Természetesen mi (9. ny osztály) is éltünk ezzel a lehetőséggel, és egy szép, napsütéses, októberi napon útnak indultunk, hogy felfedezzük a város ismertebb és kevésbé ismert nevezetességeit. Néhány szorgalmas, önként jelentkező diák vállalkozott arra, hogy felkészüljön egy-egy témából, és elő is adja a társainak a kirándulás során.

Első állomásunk a Városháza volt, melyről sok érdekes információt hallottunk a kiselőadást tartó tanulótól, majd lehetőségünk nyílt arra, hogy a torony kilátójából, felülről is megtekinthessük a várost. Tovább sétálva a Nemzeti Színházhoz értünk, ahol az útépítési munkálatok rontották ugyan az esztétikai élményt, de az újabb színvonalas beszámoló kárpótolt bennünket. A Széchényi tér következett, ahol a győri barokk jellegzetességek jól megfigyelhetőek (sarokerkélyek, Mária-oszlop, Bencés templom), valamint több cégér is látható itt, melyek szintén Győr jellegzetességei közé tartoznak. A Duna-kapu tér felé haladva megtekintettük a Jedlik-csobogót, ezután kiselőadást hallottunk a Frigy-ládáról, illetve a vaskakas-legendájáról. A Káptalan-dombra felérve már kezdtek elfáradni a diákok, de nem hagytuk őket még pihenni, hiszen itt is sok érdekesség látható: Apor Vilmos szobra, a Teológiai Főiskola, a Székesegyház stb.

3Miután végigjártuk az említett helyszíneket, útjára engedtem a már korábban megalakított, 4 fős csapatokat, akiknek válaszolniuk kellett 7-7 kérdésre. Igyekeztem érdekes, olykor beugratós kérdéseket összeállítani a diákoknak, hogy ne egy iskolaszerű kérdéssort tartsanak a kezükben. (Pl. Milyen ruhát visel a csónakos férfi a Baross úton?, Hány gomb van Baross Gábor (szobor) mellényén?, Hány tornya van a Városházának?, Hol látható kamilla cégér?, Mit tart a bal kezében Pálffy Miklós?)

Kértem a tanulókat, hogy minden helyszínen fényképezzenek, szelfizzenek, hogy ezzel bizonyítsák ott jártukat. Minderre másfél órát kaptak, de annyira ügyesek és gyorsak voltak, hogy szinte egy óra múlva minden csapat a megbeszélt helyen volt.

A rövid beszámolókból kiderült, hogy történtek bakik, születtek helytelen válaszok, ugyanis akadt olyan csapat, amelyiknek a Baross út elején álló óra számított Időjárás-oszlopnak, vagy a férfi szobrot nőnek nézték. J Természetesen ezekért a hibákért nem járt megrovás, inkább jót nevettünk rajtuk.

4Kísérőtanárunk Juhász Karolina tanárnő volt, köszönet neki ezúton is.

Mivel az osztályból több diák nem Győrben él, hanem Győr környékéről jár be a városba tanulni, hasznosnak tartottuk ezt a tanulmányi kirándulást. Bízom benne, hogy sikerült néhány nevezetességre felhívnom a diákjaim figyelmét, és a közös „kincskeresés” során egymást is sikerült jobban megismerniük.

dr. Fodorné Kecskés Gizella

osztályfőnök

Vonalban

Oldalainkat 392 vendég és 0 tag böngészi