GYŐRI SZC PÁLFFY MIKLÓS KERESKEDELMI ÉS LOGISZTIKAI TECHNIKUM

 

 Telefon: 96/516-716                    9023 Győr, Földes Gábor utca 34-36.             E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

in Hírek

Kit hívjunk meg a magyarok világtalálkozójára?

kép2Magyarország multietnikus-multikulturális országként érkezett meg a 20. századba. Mind az első, mind a második világháborút követően nagy népmozgások rendezték át az ország nemzetiségi szerkezetét. Ennek ellenére kevés olyan ember él ma a 21. században, akinek gyökerei nélkülöznék ezt a sokszínűséget. Vannak, akik ennek tudatában élnek és büszkék sokszínű gyökereikre, de vannak, akik nem ismerik családjuk történetét és nehezen tudják elfogadni, hogy embertársaik egy része akár kettős identitással éli mindennapjait a mai Magyarországon.

Dr. Nagy Mariann, a Károli Gáspár Református egyetem tanára egy játékra hívta meg az érdeklődő kollégákat és diákokat, mely rendezvénynek a Pálffy Miklós Kereskedelmi és Logisztikai Szakgimnázium adott otthont. A játék a 20. századi Magyarország sokszínűségét mutatta be különböző élettörténeteken keresztül. Megszólalt itt romániai magyar, sváb, zsidó, görög, roma, kanadai magyar, szerb, akikben egy közös vonás volt található: mindnyájan magyar állampolgárok, közülük sokan magyarnak vallják magukat. A csoportoknak azt kellett eldönteniük, hogy az általuk képviselt szereplő kapjon-e meghívást a magyarok világtalálkozójára. Időnként parázs vita alakult ki egy-egy történet kapcsán, érvek és ellenérvek álltak egymással szemben, amely vitában tanárok és diákok nagyszerűen működtek együtt. Végső tanulságként a résztvevők arra a következtetésre jutottak, hogy csak rajtunk múlik, kit fogadunk el és kit utasítunk vissza.

A játék kiválóan alkalmas arra, hogy diákjaink érveléstechnikáját és vitakultúráját fejlessze, emellett az élettörténetek által a társadalomról alkotott nézeteik is gyarapodnak.

 Kollárné Fekete Ágnes

POK szaktanácsadó, a program szervezője

Vonalban

Oldalainkat 689 vendég és 0 tag böngészi