Győri Szolgáltatási SZC Pálffy Miklós Kereskedelmi és Logisztikai Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája

 Telefon: 96/516-716                    9023 Győr, Földes Gábor utca 34-36.             E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Erasmus+ találkozó iskolánkban

Írta: Proháczik János
on 18 október 2016
Találatok: 3097

 

Erasmus+ találkozó iskolánkban

DSC 0681Az iskolánkban 2016. 09. 26 - 2016. 10. 02 között helyt adott egy nemzetközi találkozónak. Erdélyből, Németországból és Ausztriából érkeztek diákok és tanáraik intéményünkbe.

 Kelemen Klaudia:

ERASMUS PROGRAM

DSC 0079Az első nap az aulában az igazgató úr nyitóbeszédében üdvözölte a vendégeket. Véletlenszerű húzással megalakultak a nemzetközi DSC 0094csoportok, amiben egész héten dolgoztunk. Egy rövid iskolabemutatás után mi, a magyarok mutattuk be a prezentációnkat, amiben a hungarikumokat ismertettük meg a többi ország diákjaival és tanáraival. Az egyik hungarikumot kóstolhatták meg, amely nem más volt mint a Túró Rudi. A kóstoló után pedig játékos feladatokat oldottunk meg a fenntarthatóság témakörében. Ezután következett az étkezés a Zöldfa étteremben, ahol az országok résztvevői jobban meg tudták egymást ismerni.  Miután visszaértünk az ebédről a németek ismertették az fenntarthatóság témában készült előadásukat. Rövid szünet után, a hozzá tartozó feladatokat oldottuk meg, ami az egész délután át tartott. Mindezek után egy üdvözlő vacsorával kedveskedtünk vendégeinknek.

DSC 0274Szerdán a Rába Hotel előtt találkozunk, ahol minden csapat kapott egy borítékot, amiben különböző helyszíneket kellett megkeresni, vagy azok környékén lévő műemlékeket kellet megörökíteni. A kezdeti rossz idő ellenére mindenki jól érezte magát. Ezután ismét a Zöldfa étterembe tartottunk, és ezután pedig meglátogattuk az Audi Akadémiát, ahol végigkísérhettük az autógyártás folyamatait. A körbevezetés után pedig a szabad program következett.

A következő nap reggelén ismét a szállásnál taláDSC 0331lkoztunk. Innen indult pontban 8-kor a buszunk Budapestre. Kisebb megállásokkal szűk 2 óra alatt odaértünk a fővárosba. 10.30-ra értünk a Zwack Múzeumba, ahol részesei lehettünk az Unicum gyártási folyamatának, ahol a felnőttek kóstolót kaphattak az italból, illetve megismerkedhettünk a Zwack család múltjával.  Miközben a belvárosba tartottunk, buszos városnézésben vehettünk részt, amelyet az osztályunk tagjai tartottak Budapestről.

DSC 0482Péntek reggel az osztrákok bemutatója következett, amihez feladatokat oldottunk meg az iskolában. Pihenésképp elmentünk ebédelni a szokásos étterembe. Ezek végeztével az iskolába visszatérve az erdélyiek prezentációját hallgathattuk végig. Ezen kívül egy érdekes kísérlettel is készültek számunkra. A bemutató után az ő feladataikat csináltuk meg. És miután ezekkel végeztünk a délután többi része szabad programból állt, ami sokan a többi ország képviselőivel töltöttek el, hogy elmélyíthessék kapcsolataikat.

Szombaton az iskolai búcsúztató keretében egy néptánc előadást tekinthettünk meg. Ezután pedig nekiálltunk az élménybeszámolók elkészítéséhez. Miután mindenki végzett elköszöntünk a vendégektől egy ünnepélyes ebéd keretében.

Marvin & Jannih:

Bericht über die Firmenbesuche bei Audi und bei der Firma Zwack

Wir berichten aus der Woche vom 26.09.-02.10.2016 in Györ. Am 28.09.2016 besuchten wir das Ausbildungszentrum von Audi.

Zuerst wurde uns ein Unternehmensfilm gezeigt wo wir mehr über die Firma erfahren haben.

Seit 1993 ist Győr der Standort vom Ausbildungszentrum Audi, sie beschäftigen rund 12.000 Mitarbeiter die im Jahr 2015 ca. 2.000.000 Motoren und ca. 160.000 PKW produzierten, die Motoren werden in Autos der Marken VW, Seat, Skoda, Porsche, Lamborghini und Audi verbaut. In dem Werk wird der Audi A3 Cabriolet, Audi A3 Limousine, Audi TT und der neue Audi TT montiert. Das Gelände der Firma erstreckt sich über 700.000 Quadratmeter.

Nach der Präsentation wurden wir in vier Gruppen aufgeteilt, und haben eine Führung durch das Ausbildungszentrum bekommen. Bei der Führung bekamen wir Einblicke in die verschiedenen Berufsfelder und durften uns aufgetragene Aufgaben lösen. Die Aufgaben waren Pneumatik aufbauen, Blech ausdellen und begutachten, Roboter fahren und Sachen bewegen und Auto Informationen herausfinden.

Das Unternehmen achtet sehr darauf so nachhaltig wie möglich zu sein und überdenkt oft ihre Arbeitsprozesse und wertet sie aus. Die wichtigste Zielsetzung der Firma Audi im Umweltschutz ist die dauerhafte  Verbesserung der Erfüllung der Umweltschutzvorgaben. Im Sinne dieses Ziels analysieren sie ständig die Einwirkungen auf die Umwelt und legen gemäß diesen Prioritäten die notwendigen Präventivschritte oder Maßnahmen am Ende des Ablaufes fest.

Maßnahmen sind zum Beispiel, dass das Kühlwasser aus  eigenen Quellen bezogen wird und nicht am Ungarischen Wassernetz angeschlossen ist. Die eigene Wasserquelle ist ein geschlossener Kreis also verbraucht die Firma minimal Wasser.  Der Strom wird zu 80% aus Solarenergie gewonnen. Um Materialien nicht zu verschwenden betreibt die Firma Recycling und probiert alles zu verwerten.

Am Ende der Führung standen die Mitarbeiten offen für Fragen und haben uns einen kleinen Schlüsselanhänger geschenkt.

Am 29.09.2016 besuchten wir die Firma Zwack in Budapest, Zwack ist eine Schnapsbrennerei und stellt verschiedene Arten von Schnaps und Likör her. Seit 1980 ist der Firmensitz im 9. Bezirk von Budapest wo auch die Fabrikation stattfindet.

Das Unternehmen wurde im Jahre 1840 von József Max Zwack in Pest gegründet, das beliebteste Getränk der Firma ist Unicum, Unicum ist ein Kräuterlikör der aus 40 verschiedenen Kräutern und Wurzeln hergestellt wird. Der Ursprung von Zwack geht zurück auf  den Magenbitter des Hofarztes Dr. Kobicksen den er 1790 entwickelte.

Bei dem Firmenbesuch haben wir das Musuem besichtigt und mehr über die Geschichte des Unternehmens erfahren. Im zweiten Weltkrieg wurde Zwack komplett zerbombt und lag in Schutt und Asche. Nach dem Wiederaufbau wurde sie 1948 unter dem kommunistischen Regime verstaatlicht und die Familie Zwack floh nach Italien. Nach der Wende gelang es Peter Zwack 1989 mit Hilfe der Underberg-Gruppe den Betrieb zurückzukaufen.

Für die Herstellung des Unicumlikörs verwendet das Unternehmen nur Kräuter und Wurzeln aus eigenem Anbau, für den Anbau hat die Firma eigene Felder in verschiedensten Ländern. Unter dem Gebäude gingen wir in ein großes Kellersystem wo der Schnaps reift, die Kräuter und Wurzeln werden in Alkohol getränkt und reifen 3 Monate in großen Eichfässern in die bis zu 17.000 Liter reinpassen und weitere 3 Monate in kleineren Eichfässer. Wir machten auch eine kleine Kostprobe im Keller.

Weitere Produkte von Zwack sind Vilmos, St. Hubertus, Fütyülős, Zwack Pálinkák, Kalinka Vodka und Puszta Barack.

Vonalban

Oldalainkat 87 vendég és 0 tag böngészi