GYŐRI SZC PÁLFFY MIKLÓS KERESKEDELMI ÉS LOGISZTIKAI TECHNIKUM

 

 Telefon: 96/516-716                    9023 Győr, Földes Gábor utca 34-36.             E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

in Hírek

Ebben a tanévben is ünnepélyes keretek között emlékeztünk meg a holokauszt áldozatairól Kis László és Scher Tamás kollégáink színvonalas összeállításának segítségével.

A világháború idején a nemzetiszocialisták az európai zsidóság megsemmisítésére törekedtek. A náci haláltáborokban 6 millió zsidót gyilkoltak meg. Köztük 1,5 millió gyermeket.

2A holokauszt áldozatává vált a mindössze 110 centiméter magas Hirsch Zoltán is, aki Zoli bohócként lett világhírű.

Hirsch Zoltán 1885-ben született Dombóváron egy szegény, nagycsaládos zsidó kereskedő harmadik gyermekeként. Aprósága és angolkórja miatt élete első három évét egy klinikán töltötte. A kis Zoli akkor ismerkedett meg a cirkusz mágikus világával, amikor a család Pécsre költözött.

Zoli bohóc beutazta az egész világot. Legtöbbször Londonban lépett fel. Anglia fővárosára így emlékezett: „London nagy város, de az én méretemhez képest nem művészet nagy városnak lenni.”

Pályája 1942-ben tört derékba. A zsidótörvények miatt már nem léphetett fel sehol. Ekkor jelentette meg saját kiadásában a Kis ember nagy élete című önéletrajzát. A budapesti pályaudvarokon ő maga árulta a könyvét. Tiltott könyvárusítás és a zsidókat megkülönböztető sárga csillag szabálytalan mérete miatt azonban hamarosan letartóztatták. Mikor a szemére hányták, hogy miért viselt olyan icipici csillagot, azt felelte: „Azt hittem kérem, törpének kisebb csillag is elég.”

Hirsch Zoltánt az auschwitzi haláltáborba deportálták, ahol a náci tisztek gonosz tréfáitól meggyötörve vesztette életét 1944-ben. Nem lehet ellenőrizni, de úgy tartják, hogy az apró termetű Zoli bohócot a gyerekekkel együtt hajtották a gázkamrába. Ő pedig még az utolsó perceiben is a riadt gyerekeknek komédiázott, hogy elviselhetőbbé tegye számukra a halált…

A megható megemlékezés Hajdú Levente A bohóc könnyei című versével fejeződött be.

Vonalban

Oldalainkat 369 vendég és 0 tag böngészi