GYŐRI SZC PÁLFFY MIKLÓS KERESKEDELMI ÉS LOGISZTIKAI TECHNIKUM

 

 Telefon: 96/516-716                    9023 Győr, Földes Gábor utca 34-36.             E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Erasmus+ bécsi találkozó

on 23 máj. 2018
Találatok: 9766

 

Élménybeszámolók az Erasmus+ bécsi találkozóról

1 2018. 04. 15 és 2018. 04. 21 között Bécsben jártak iskolánk diákjai.

04.16.

23A programok hétfőn 8.15-kor kezdődtek. Az iskolába 9-kor érkeztünk meg, amit egy rövid üdvözlés követett. Az országok résztvevői nemzetközi csapatokba rendeződtek, és ezekben a csoportokban dolgoztunk a hét folyamán. 9.30-kor Németország csapata kezdte a napot, a házi feladatok bemutatásával. Érdekes programokkal készültek számunkra, az energiával kapcsolatban hallgathattunk előadásokat, és diagramokat nézhettünk meg az európai országok fogyasztásáról. A prezentáció közepén egy rövid szünetet tartottunk, ami közben jobban megismerkedhettünk a többi ország diákjaival. A prezentációk befejeztével egy étterembe vettük utunkat, ahol paprikás krumpli várt minket. Miután elfogyasztottuk a finom ebédet, a mi iskolánk mutatta be az előadást, ami az Aliexpressről, és annak alapítójáról szólt. A feladataink az online vásárlással voltak kapcsolatosak, ahol egy megadott kereten belül állíthattunk össze ruha szetteket különböző alkalmakra. Ezt ismét egy rövid szünet követte, majd az erdélyiek házi feladatát hallgathattuk meg. Megismerhettük más, akár Európán kívüli országok iskolai fejlesztéseit. Illetve a saját ízlésünk szerint rendezhettünk be online egy saját osztálytermet, amit később kinyomtatva mások is megtekinthettek. A nap zárásaként a következő napi csoportfelosztást beszéltük meg, ezt követően pedig visszatértünk a szállásunkra, az Arte Hotelbe.

04.17.

4

5Ezen a napon az osztrák diákok 9 órakor már a hotel előtt vártak ránk, és elkísértek minket a Stefansplatzra, ahol a mi csoportunk a német diákokkal karöltve meglátogatta a GEA céget. Az előadás befejeztével, kora délután ellátogattunk a Time Travelbe. Itt az elején egy 4D rövidfilmet tekinthettünk meg, ami visszavezetett minket egészen a dinoszauruszoktól napjainkig. Ezt követően labirintusszerű pincében láthattuk a középkori Mária Terézia, és az őt körülvevő emberek életét, amit élőszerű bábukkal prezentáltak. Ezek a valósághű babák elmesélték a középkori élet nagy eseményeit. Illetve zárásul még egy mozgó hintós moziba is beülhettünk, ahol Bécs városát mutatták be. A sok sétálástól elfáradva, még elindultunk a Stefansdomhoz.

Itt egy kvízt oldottunk meg, aminek feladatai abból álltak, hogy meg kellett keresnünk és le kellett fényképeznünk különböző látványosságokat Bécs városában. A feladatok úgy voltak összeállítva, hogy éppen a Práterbe vezető villamos megállójába érkezzünk.

Habár a feladatok nagyon izgalmasak és fárasztóak voltak, még így is jutott energiánk arra, hogy a kellemes napsütésben gyalog menjünk el a vidámparkba. Itt rengeteg féle hullámvasutat és szellemkastélyt lehetett kipróbálni. Habár fáradtan értünk oda, a sok izgalom miatt, nagyon energikusan tértünk már vissza a szállásra, ahol késő estig beszélgettünk a többi ország csapataival.

04.18

A szerdai nap nagyon zsúfoltnak bizonyult a sok céglátogatás miatt.

Reggel 8.15-kor indultunk a hoteltől. Sokat használtuk az itteni tömegközlekedést, minden könnyen elérhető volt vele. Az Anukoo nevű üzlethez vettük az irányt. Az előadás 10.00-kor kezdődött. Sok érdekes információt megtudhattunk a fenntartható ruhagyártás szakaszairól. A kezdeti fázistól egészen a befejezésig.

A hölgy, aki az előadást tartotta figyelembe vette, hogy nem csak német anyanyelvűek vannak a csoportban, hanem magyarok is. Szépen, választékosan beszélt, ezért mi is könnyebben megértettük az előadást.

Az üzlet látogatása után villamossal egy pizzériába mentünk, ahol elfogyasztottuk az ebédet. Az étel finom volt, a pincér is nagyon kedvesnek bizonyult.

Ebéd után az osztrák diákok prezentációját tekinthettük meg, ami igaz, hogy nagyon hosszú volt, ennek ellenére sok hasznos információt tudtunk meg. Minden csoport készített egy termékmodellt, a jövőben elősegíthetik a fenntarthatóságot.

Ezután egyéni feladatot kaptunk. A feladat az volt, hogy különböző élelmiszerboltokban az élelmiszerek árait kellett megvizsgálni. Ezt a feladatot gyorsan el tudtuk végezni, majd szabad program következett.

A pénteket a beszámolók megírásával kezdtük. Beosztottuk a diákok között, hogy ki melyik cégről írjon. A szünetben alkalmunk volt Bécset alaposabban megismerni, például az iskolától elsétáltunk a Schönbrunni kastélyhoz.

Ezután egy divatbemutatón vettünk részt, ahol mi is végigsétálhattunk a kifutón.

Ezt követően kezdődött a ,,Sekt und Brötchen” nevű program, ahol megvendégeltek minket. Utána elbúcsúztattuk az erdélyi magyarokat, és elindultunk a Millenium Towerbe.
Egy vicces és élvezetes karaoke est után elbúcsúztunk egymástól, és a már a következő, Erasmus+ programon kívüli találkozóinkat tárgyaltuk meg egymással.

Ez a hét mindannyiunk számára felejthetetlen volt, s örömmel fogunk visszagondolni minden egyes pillanatára.

04.19.

6Csütörtök, ez a nap volt a legeseménydúsabb, s egyben a legjobb is.

Reggel indultunk busszal az iskolától 9:00 órakor Wachauba, ahol egy idegenvezetésen vettünk részt a Melki Apátságban.

Számos dolgot megtudtunk a Duna partján fekvő apátság múltjáról, melynek jelenlegi épülete 1702 és 1746 között épült Jacob Prandtauner által. A Szent Benedek-rendi apátság (németül Stift Melk) az alsó-ausztriai Melkben, a Duna mentén található. Wachau jelképeként az UNESCO világörökség részét képezi. Több mint 900 éve élnek itt szerzetesek Szent Benedek regulája szerint, s látják el feladataikat.

Legérdekesebbnek a könyvtárat találtuk, ahol 1888 kéziratot őriznek:
A legrégebbi darabok a 9. századból származnak. A 11-12. századi Vergilius másolat is található, valamint itt őrzik a 13. századból származó Nibelung-ének egy töredékét. 750 ősnyomtatvány, 1700 darab 16. századi, 4500 darab 17. századi és mintegy 18000 darab 18. századi mű is a könyvtárat gazdagítja. A könyvtár könyvállománya mintegy 100000 kötet!

78Az apátsági idegenvezetés után egy óriási és gyönyörű hajóval utaztunk 2 órán át Kremsbe. A hajón ízletes ebédet is kaptunk, és csodálhattuk a Duna áramlását, hullámait.

Kremsben végig sétálhattunk a város kis utcáin, melyek leginkább Győr belvárosára emlékeztettek minket a macskaköves keskeny utcákkal, sok kicsi üzlettel.

A séta után busszal utaztunk Kremsből Heurigerbe, ahol egy igazi meglepetés vacsorában részesültünk. A hely híres finom borairól, szőlészetéről és szeretetteljes vendégfogadásáról. A vacsoránál olyan érzésünk lett volna, mintha otthon egy kis parasztvendégházban étkeznénk. A héten rengeteg új barátra tettünk szert, akikkel sokat beszélgettünk.

Számos fotót készítettünk, és csodálatos élményekkel gazdagodhattunk. Ez a látogatás örökre szóló élmény marad.

A következőkben külön bemutatjuk azt a két céget, amelyeknél a projektzáró találkozón Bécsben jártunk, és amelyeknél a gyakorlatban is láttuk, mennyi mindent tesznek a fenntartható fejlődés érdekében.

Anukoo

a1a0Az ERASMUS+ projekttel kapcsolatban egy érdekes céglátogatáson vettünk részt, ahol betekinthettünk a ruhák gyártásának folyamatába.

2011 óta az Anukoo Bécs szívében található saját üzletében is értékesíti a kollekcióit, ruhákat és divatkiegészítőket: sálakat, táskákat, kézműves ékszereket. Itt bemutatják az aktuális, természet inspirálta modelleket. Ennek a cégnek az életében is nagy szerepe van a fenntarthatóságnak.

Az anukoo hindi eredetű szó, jelentése: megfelelő, összeillő, kedvező. Ezzel azt akarják kifejezni, hogy nem csak a ruhának kell passzolnia, hanem a környezetnek is, amelyben a ruhát elkészítik. Az Anukoo az EZA Fair Kereskedelelmi társaság divatmárkája. Cégük filozófiája szerint a dizájn és az előállítási feltételek egyformán fontosak. Az Anukoo alapja a közvetlen együttműködés a partnerszervezeteikkel. Elkötelezettek az iránt, hogy átláthatóan dolgozzanak, emberhez méltó körülmények között termeljenek, és eközben kíméljék a környezetet is.

Termékeik Fair Trade –és biopamut tanúsítvánnnyal rendelkeznek. Teljesen átlátható a termelési lánc a gyapotföldtől a késztermékig , és azokat az embereket állítja középpontba, akik a ruházathoz szükséges alapanyagot termesztik és begyűjtik. A termesztés során tilos a genetikailag módosított vetőmagvak használata. Hosszútávú kereskedelmi kapcsolatokra törekszenek.

A ruhákhoz szükséges alapanyagokat – a gyapotot és az alpakagyapjút - két kontinens: Dél-Amerika, főként Peru, Bolívia és Ázsiában India városaiból szerzik be. A partnereikkel egy intenzív és közvetlen kapcsolatot hoztak létre. Minden évben egy új kollekcióval állnak elő az évszaknak megfelelően, aminek természetesen minden darabja bio-pamutból készül.

Az 1980-as években Peruban meglehetősen nehéz volt a cég helyzete, mivel nem tudtak a nemzetközi piacon érvényesülni, és oda szállítani a termékeiket. Ezeknek a nehézségeknek az ellenére a cég a következő években megváltoztatta és képes volt felépíteni egy saját marketing struktúrát, mely befolyással volt a cég későbbi életére is. Ennek következményeként új manufaktúrákat alapítottak. A cég az elkövetkezendő évek múlásával egyre nagyobb piaci részesedést szerzett a nemzetközi piacon, és egészen a mai napig felfelé ível az eladási rátájuk.

A céljuk, hogy termékeikkel minél inkább egy olyan jövőt biztosítsanak, ahol a termékük az exportpiacokon is elérhető lesz. Próbálnak minél több terméket fejleszteni, változtatni a régieken, úgy, hogy divatosak legyenek, és minden korosztálynak kielégítsék az igényeit. Próbálják ötvözni a régimódi stílus jegyeit a mai divattal.

Számukra a pamut a legmegfelelőbb és legkedveltebb alapanyag, amiből a termékeket készítik, de ezen felül a táskák, és egyéb kiegészítők is megtalálhatók bőrből készítve. A pamutot egy külön erre a célra kiépített farmon termesztik, ahol a helyi lakosok dolgozzák fel az anyagot, és onnan szállítják a varrodákba, ahol szintén a helyiek készítik el a ruhadarabokat. A varrodákban a legfontosabb a precizitás. Igyekeznek minél kevesebb selejtes terméket elkészíteni, hogy csökkentsék a felesleges pamutfelhasználást, és ezzel óvják a környezetet.

Örülünk, hogy ebben az üzletben látogatást tehettünk, és betekintést nyerhettünk képek által a ruhakészítés művészetébe, és a gyapotföldeken dolgozó emberek életébe, munkakörülményeikbe.

GEA - Waldviertler

A fenntarthatósággal kapcsolatos témánk miatt látogattunk el a GEA cégbe, amely kézzel készített bőr cipőket, táskákat, bio bútorokat, natúrmatracokat és egyéb kiegészítőket készít. Mottójuk: Menni. Ülni. Feküdni.

A GEA név a görög Földanyából eredeztethető. Az első cipőboltot 1980-ban Bécsben alapította Heinrich Staudinger, ahol kezdetben dán márkájú cipőket értékesítettek. Később betársult egy cipőkészítő műhelybe az alsó-ausztriai Schrems-ben, amely ma a Waldviertler márkájú cipőket és táskákat állítja elő. A bécsi cipőboltból fejlődött ki a GEA vállalat, ami ma már nemzetközileg elismert márkává nőtte ki magát. Jelenleg több mint 50 GEA üzlet van Ausztriában, Németországban és Svájcban, ezenkívül a cég webshopot is üzemeltet, valamint további 150 cipőkereskedés forgalmazza a Waldviertler cipőket.

Birtokukban van az üzleteken kívül még egy hotel, egy akadémia és egy étterem is. Minden feladatot, amit korábban a falu népe csinált, most egy nagy cég vette át, azért, hogy a falusiak életét jobbá tudják tenni, és a felelősséget átvállalják róluk. Amit itt próbálnak megvalósítani az nem mindig könnyű, de minden bizonnyal eredményes. A cipőgyárban dolgozók közül vannak olyanok, akik fejlesztenek, az akadémián oktatnak és a nemzetközi kapcsolatokat ápolják.

Azt a legfőbb célt tűzték ki maguk elé, hogy egy olyan céget hozzanak létre, amely generációkon keresztül működni fog, azért, hogy egy más, egy jobb, pozitívabb környezetet tudjanak számunkra biztosítani. A partnercégeik még Magyarországra és Csehországra is kiterjedtek.

Mára már körülbelül évente 200.000 pár cipőt készítenek el, amik mindenek előtt Ausztriában, illetve Németországban és Svájcban is eladásra kerülnek. Összehasonlításképpen Németországban a Deichmann cégnél körülbelül 8 millió pár cipőt adnak el évente. Sok mindent kell tenniük még azért, hogy még több munkahelyet legyenek képesek biztosítani Európa szerte. Pontosan 10 évvel ezelőtt Sylvia Kislinger felvetette azt az ötletet, hogy egy Fair Trade projekt keretében Liza Niedermayerrel egy kisebb táska manufaktúrát, Kalkuttában működtessenek, ami mára már meg is valósult. A táskáknál láthattuk például, hogy autók biztonsági övét használják fel vállszíjnak.

Külön érdekesség a fenntarthatóság szempontjából: a Waldviertler cipők esetében hosszú élettartamú, akár több generációs cipőkről is beszélhetünk, a boltokba visszavihető és szükség esetén cserélhető a talpbetét, a sarokbélés, a cipőtalp, a sarok, tehát teljesen felújítva kaphatjuk vissza a hordásban elkoptatott márkás cipőnket. A mai világunkban, amikor túl sok ruhát veszünk, túl sokat fogyasztunk, ez a felfogás és szolgáltatás külön értéket képvisel.

2017-ben a cég elnyerte Ausztria legnagyobb „ÖKO”-díját az úgynevezett Éghajlatvédelmi Díjat. A megújuló energiaforrások használatára való átálláshoz „NAPenergia-kuponok értékesítésével” járultak hozzá. Egy egyszeri összeg befektetésével a GEA üzletekben és az Akadémián beváltható kuponokhoz jutott egy évig a vásárló és a befolyt összegből fotovoltaikus, azaz napelemes rendszereket építettek ki a gyárhoz tartozó épülettetőkön, amely már most többszörösét megtermeli a gyár és az akadémia működéséhez szükséges áramnak.

Vonalban

Oldalainkat 260 vendég és 0 tag böngészi