GYŐRI SZC PÁLFFY MIKLÓS KERESKEDELMI ÉS LOGISZTIKAI TECHNIKUM

 

 Telefon: 96/516-716                    9023 Győr, Földes Gábor utca 34-36.             E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

LEONARDO PROJEKT

on 25 november 2015
Találatok: 2412

LEONARDO PROJEKT


Az 1997-es Leonardo pályázaton anyagi támogatást kaptunk egy csereprogram megvalósítására. Mint főpályázó négy partnerrel valósítottuk meg a program célkitűzéseit:

 · A Robert-Schumann-Berufskolleg für Wirtsshaft und Verwaltung der Stadt Essen, Németország
 · Pohjois-Savo Professioneles Institut Handelsschule (KOPIS) Kuopio, Finnország
 · Gastronomische Schule (SAVONIA) Kuopio, Finnország
 · Krúdy Gyula Gimnázium, Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola Győr  

Célunk a kereskedelmi és vendéglátóipari szakképzésben a személyiségfejlesztés területén az elért eredmények, az igények és a lehetőségek vizsgálata, és egy kísérleti projekt előkészítése volt.  

1998-ban beadtuk pályázatunkat a pilot projektre, nagy örömünkre lehetőséget kaptunk a megvalósításra.  

Az Európai Unió szakképzési programja a LEONARDO DA VINCI akcióprogram prioritásaihoz csatlakozik témaválasztásunk:

„A munkahely megszerzéséhez illetve megtartásához szükséges személyiségjegyek, módszerek meghatározása, azok fejlesztése a transznacionalitás jegyében a kereskedelmi és vendéglátóipari szakképzésben.”

Legfontosabb célkitűzéseink:

· az adott szakmához szükséges személyiségjegyek, tulajdonságok és magatartási formák összefoglalása, és a német, finn és magyar szakképző intézmények és gyakorlati helyek helyzetének értékelése,
 · a szakképzés feladatainak meghatározása, olyan modulok és tantervek kidolgozása, amelyek a most bevezetendő központi képzési programhoz kapcsolódnak (OKJ),
 · kísérleti bevezetés

Alapvető célunk, hogy olyan diákokat képezzünk ki, akik későbbi életpályájuk során sikeresek lesznek szakmai képzettségük és személyiségjegyeik alapján.

A pályázat rövid leírása:

Az öt iskola közreműködésével kidolgozunk öt, egyenként öt órás modult:

1. Személyiség és hitelesség
2. Ember és társadalom
3. Kommunikáció mint kulcsképesség
4. Szakmai kompetencia-elvárások és kulcsképességek
5. Az ember a hétköznapokon és a szakmákban

A tananyagot magyar és német nyelven készítjük el, és kiegészítjük a finn, német és magyar diákok által készített esettanulmányokkal.

A következő tanévtől szívesen az érdeklődők rendelkezésére bocsátjuk termékünket.

Szabadon választható modulokat is készítünk. Ezek témái:

1. Értékorientált cselekvés
2. Művészet/kultúra mint szabadidő élmény
3. Álláspályázati eljárások/Elhelyezkedési technikák
4. Testbeszéd
5. Kommunikációs tréning
6. Álláskeresési technikák
7. Összefoglalás, értékelés

Eredmények:
Összesen ötven diák és 15 tanár tapasztalatcseréje Magyarországon, Finnországban és Németországban. A projekt megvalósításában közel száz tanár vesz részt az öt iskolából.

A jelenleg még szakképző intézményekben tanuló diákoknak a globális munkaerőpiac kihívásait felkészülten kell kezelni. A projekt hatálya emellett kiterjed a foglalkoztatottak, illetve a munkanélküliek rétegére is az életen át tartó tanulás jegyében. Az információs társadalom kialakulása azzal a következménnyel járt, hogy az embernek mint termelési tényezőnek a szerepe felértékelődött, ami különösen a harmadik szektor esetében bizonyul igaznak. A program aktualitását a szociálpolitikai Fehér Könyv alapozza meg. A témaválasztást pedig az a meggyőződés indokolja, hogy a humán erőforrás sikere nem csupán a szakmai előképzettség, hanem a személyiségjegyek függvénye is.

Az öt iskola összesen 106.000 Eurót fordíthatott a célkitűzések megvalósítására, ennek 75 %-át biztosították Brüsszelből, a 25 %-ot saját forrásból fedeztük.

Iskolánk a saját forrás kiegészítésére a Tempus Közalapítványtól és a Nyitott Szakképzésért Közalapítványtól jelentős támogatást kapott.

Dr. Bikás Ernőné
projektmenedzser
igazgatóhelyettes

Vonalban

Oldalainkat 505 vendég és 0 tag böngészi